Как се купува кола на старо?

 
ВИЖ КОИ СА
НАЙ-БЛИЗО?
НАЙ-КОМЕНТИРАНИ
Как се купува кола на старо?
Ако мислите да купувате кола на старо, това може да се окаже много объркващо. Има много неща, за които трябва да помислите. Същото важи и ако купувате кола за първи път. Преди да вземете окончателното решение много важно е да обърнете внимание на физическото й състояние. Тук ще наблегнем на няколко важни неща, за които трябва да гледате преди покупката.
1. Уверете се, че колата е на земята. Това е за да се уверите, че можете да проверите гумите и дали има огъване по колата.

2. Внимателно проверете боята, като се оглеждате за ръжда, вдлъбнатини и драскотини. Погледнете колата от страни за вдлъбнатини. Това ще ви покаже качеството на боята. Плъзнете пръста си по краищата на фугите между панелите и грапавостта ще ви покаже остатъците от самозалепваща лента.

3. Погледнете багажника за да се уверите, че е в добро състояние. Той не трябва да показва никакви следи от ръжда, дупки и пропуквания. Вътрешността на багажника показва състоянието на автомобила.

4. Погледнете под капака за ръжда и други повреди. Това може да ви подскаже дали колата е добре поддържана или не. На всеки калник от вътрешната страна до капака трябва да има идентификационен номер на автомобила. Ако някъде липсва, това означава, че калникът е сменен.

5. Маркучите и ремъците не трябва да имат пукнатини. Маркучът на радиатора трябва не трябва да е мек.

6. Влезте в автомобила и проверете седалките и тапицерията за драскотини, напуквания и разкъсвания или други повреди.

7. Уверете се, че климатикът работи като го включите. За кола с климатик охлаждащата течност трябва да е R134. Повечето автомобили с R134 са от 1993-та или по-нови и имат стикер на AC кондензатора.

8. Проверете пробега на автомобилът. Това е важно, защото показва възрастта на автомобила. Средно на година един автомобил изминава от 10 000
до 15 000 мили, но това зависи от много фактори. Запомнете - възрастта на колата се определя от годината и пробега. Купуването на 10 годишна кола с малък пробег не винаги означава, че е добра.

9. Покарайте автомобила преди да вземете окончателното си решение. Това вероятно е най-добрия начин да разберете състоянието на автомобила. Трябва да дадете максималното от себе си за да разберете състоянието на автомобила преди да вземете окончателно решение.

10. Проверете сервизната книжка, която от своя страна трябва да ви даде информация относно представянето и проблеми по колата. В най-добрия случай, собственикът ще пази сервизната книжка и ще ви даде информация кога колата трябва да бъде обслужена. Има случаи, в които автомобилите биват продавани след претърпяване на инциденти или лошо представяне.

11. Проверете спирачките като натиснете педала силно докато се рязко се забави но не достатъчно за да се плъзга. Опитайте това докато се движите с около 30 мили в участък без трафик. Не трябва да усещате вибрации от педала на спирачката или да чувате странни звуци. Спирачки, който вибрират показват, че има проблем с ротора или накладките. Треакторията на автомобила не трябва да се изменя, това се причинява от лош спирачен апарат или износвания във волана.

12. Проверете двигателя за течове или ръжда. По двигателния блок се оглеждайте за тъмно кафеви петна от масло, това ще ви покаже, че има проблем с уплътнението и може да ви струва скъпо в бъдеще. Проверете течността на спирачките и резервоара, за да се уверите, че няма изтичане на течност. Ремъците трябва да изглеждат като нови - без пукнатини и захабяване. Ако незнаете как да смените старите ремъци това може да ви струва между $100 и $500, в зависимост кой ремък е повреден.

13. Отстранете капачката на маслото. Пяна от вътрешната страна на капачката показва изпускане от уплътнението на главата. Забравете за тази кола! Проверете за състоянието на охлаждащата течност, ако е мръсно кафява означава, че никога не е сменяна и има изтичане от уплътнението на главата.

14. Издрърпайте щеката за проверка на маслото в скоростната кутия. Маслото трябва да е лилаво или червено (в зависимост от спецификациите му)

15. Ангренажния ремък е най-важен и най-скъп. Ако колата е с метален няма нужда от какво да се тревожите. Нормално ангренажния ремък се сменя на всеки 60-100 000 мили, в зависимост от производителя.

16. Гумите трябва да са еднакви и износени равномерно. Огледайте повърхността на гумите за лошо подравняване. Неравномерно износени гуми може да са признак за износени компоненти по окачването или от дупките по улиците

17. Никога не купувайте повредена кола. Проверете как са свързани предните калници и горната част на радиатора. Не трябва да са заварени. Проверете дали калниците са захваните за горната част с болтове. В случай, че не са - калниците са подменени или колата е претърпяла катастрофа. Проверете за заварки от вътрешната страна на гредите на вратите.

18. Ако имате възможност опитайте се да погледнете под колата, за да проверите системата за отработени газове и ръжда. Сега е и момента да огледате купето за повреди.

19. Определено ще си струва парите да посетите механик, който да я прегледа. Това ще ви струва нещо, но сега е момента отколкото след няколко месеца, когато може да ви излезе много по-скъпо.

20. Знайте, че почти винаги обявената цена не е крайна и подлежи на пазарлък.

21. След като проверите колата си запишете всички повреди и части, които имат нужда от смяна. След това може да се консултирате с магазини за авточасти и знаейки цената на колата да добиете по-ясна представя за крайната цена.