Как да разберем кога гумите се нуждаят от смяна?

 
ВИЖ КОИ СА
НАЙ-БЛИЗО?
НАЙ-КОМЕНТИРАНИ
Как да разберем кога гумите се нуждаят от смяна?
Чудили ли сте се кога да смените гумите на колата си? Състоянието на гумите е критично за сигурността, производителността и ефективността на автомобила. На година има около 400 смърти случаи причинени от неизправни гуми. Повечето гуми са създадени така, че производителността им да е еднаква през целият им живот. Тук ще ви обясним накратко как да разберете кога гумите ви се нуждаят от смяна.

1. Трябва да знаете, че основната функция на грайферите е да отклонят водата, която е под гумата за да се предотврати приплъзване и подобри сцеплението с пътната настилка. Гумите са опасни, когато грайферът е по-малък от 1.6мм.

2. Погледнете грайферите. Всички добри гуми в САЩ и по света имат индикатор за износване на грайферите. Това са малки "мостове" между разположени между грайферите. Огледайте се и ще видите, че тези "мостове" са по дължината на цялата гума. С употребата на гумите тези "мостове" се износват заедно с грайфера а това подсказва, че вече е настъпило времето за смяна на гумите.

3. Проверете грайфера като използвате монета от 20 стотинки, поставяйки я между грайферите, обърната на долу.
- ако виждате звездичките, трябва да смените гумите веднага.
- ако виждате малко над звездичките, значи е време да помислите за нови гуми
- ако дълбочината на грайфера е близо до числото 20, тогава все още нямате нужда от нови гуми.

4. Използвайте индикатор за дълбочина на протектора. Вероятно, не всеки може да има монета, затова може да използвате тестер за шарката, специален индикатор за дълбочина на протектора или манометър. Ако нямате, можете да си поръчате от всеки доставчик на сравнително ниска цена. Лесен е за употреба.
- може да си изтеглите напътствия за проверка на грайферите от www.TireVan.com/facebook
- друга алтернатива е да закарате автомобила при гумаджия, за редовните клиенти най-вероятно ще е безплатно.

5. Запознайте се с правните изисквания. Износените гуми трябва да се сменят според вашата преценка за да се гарантира безопасността ви, но при някой законодателства има изисквания кога точно да се подменят. В САЩ и Англия например, ако дълбочина на грайфера е под 1.6 мм то гумата подлежи на смяна.

6. Обърнете внимание на всяко неравномерно износване на протектора. Това може да е признак за разминаване в колелата, смяна на местата на гумите или и двете. Неравномерното износване е знак, че трябва да закарате автомобила си на преглед.
- ако износването е много или гумите се износват по-бързо от очакваното, трябва да посетите автосервиз и да проверят вашето окачване, преди смяната на гумите. Неправилното подреждане на гумите или износване на окачването могат да съкратят драстично живота на гумите.
- добра идеята е да размените мястото на предните със задните гуми. Свалете предните две и ги поставете на мястото на задните.

7. Сменяйте гумите на всеки 6 години. Ако не сте сигурни, времето за смяна на гумите препоръчано от NHTSA е 6 години в зависимост от употребата, а 10 години е максималния живот на гумите. Проверете ръководството на автомобила за по-точни препоръки.