Бензин или дизел?

 
ВИЖ КОИ СА
НАЙ-БЛИЗО?
НАЙ-КОМЕНТИРАНИ
Бензин или дизел?
Бензин или дизел?

Дебатът се води от години, а тъй технологията на бензина и дизела се подобрява, в повечето случаи е въпрос на личен избор и предпочитания, но как да изберете бензин или дизел?

Една група настояват, че бензина е по-добър, защото бензиновите двигатели са побързи, по-безшумни и по-евтини. Феновете на дъзела пък отбелязват на начително по-малкия разход на гориво, подобрения въртящ момент на дизеловия двигател, който дава добра теглителна сила и по-малко смени на предавките, превръщайки всекидневното шофиране в едно приятно изживяване. По темата за вредните емисии двете страни има силни аргументи в своя защита.

Каква е истината? Дизеловия двигател по своята същност изразходва по-малко гориво от бензиновия, което спестява разходи в по-дългосрочен план. Това се отнася предимно за градски условия. На дълъг път обаче разликата се проявява. Във Великобритания например цената на дизелът се доближава до тази на безоловния бензин. Например ако пътувате до Франция, ще откриете, че цената на дизела е около две-трети от цената на бензина.

Има твърдения, че дизеловия двигател издържа на по-голяма дистанция от бензиновия, преди да ви създаде проблеми. Това означава, че ако пътувате много, зеловият автомобил ще бъде по-лесно продаваем от бензиновия.

Някой от недостатъците на дизеловия двигател са шумът и вибрациите. При запалване на автомобила в студено време вибрациите при дизеловия двигател са доста по-значителни от тези при бензиновия.

Ръчна или автоматична скоросттна кутия?
Тук се намесва твърдението, че дизеловия двигател се представя по-лошо в сравнение с бензинов от подобен размер. Това все още е истина за дизеловите двигатели без турбо. Днес повечето дизелови двигатели са с турбо и това им дава добра производителност.

Дизеловите двигатели се различават доста между отделните производители, така че е важно да се информирате добре преди закупуване на дизелов автомобил. Думите на новото хилядолетие са "директно впръскване" и "common rail". Директното впръскване при по-новите дизелови двигатели дава по-добри резултати но са по-шумни. Някой производители са се справили по-добре с шума от други. При "Common rail" двигателите директното впръскване е най-добро, осигурявайки по-добро представяне на двигателя и икономия на гориво.

Бензиновите двигатели все още са с повече конски сили, по-висока максимална скорост и по-бързо ускорение от 0-100 км/ч. И все пак това може да бъде подвеждащо. В зависимост от условията, дизеловият двигател може да доведе до постигане на същите резултати, но въпреки това бензиновия си остава по-евдиния и по-удобен вариант, все пак накрая всичко опира до цената.

Разходите за обслужване също трябва да бъдат взети в предвид. Доброто обслужване на автомобила е от съществено значение ако искате да поддържате двигателя в добро състояние. Без него и двата вида двигатели ще доведат до сериозни икономически загуби от ваша страна.

Алтернативни горива
Да бъдем честни, причината за по-високата цена на дизеловия двигател е турбото, все пак и то струва нещо. Производителите на автомобили знаят, че купувачите са готови да заплатят малко повече, за да спестят пари в по-дългосрочен план и са много щастливи да се възползват от този факт.

Изключение са офроуд автомобилите, където дизеловия и бензиновия двигател могат да са с подобни цени. Дизеловите двигатели са много подходящи за офроуд шофиране и икономически по-изгодни но 4х4 автомобилите са малко по-бавни от бензиновите. С две думи - има много емоция при избиранете на дизелов или бензинов двигател.